ΟΥΖΟ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Δ. ΓΙΑΝΝΑΤΣΗ


Στα τελευταία χρόνια της Οθωμανικής κυριαρχίας η Λέσβος έσφυζε από ζωή και ανάπτυξη. Τότε, το απομονωμένο γεωγραφικά Πλωμάρι έγινε σημαντική βιομηχανική κωμόπολη και πολυάσχολο λιμάνι, όπου έφταναν ρακιτζήδες, με συνταγές της Ανατολής στις αποσκευές τους, βρίσκοντας εκεί τα καλύτερα υλικά για τα αποστάγματά τους. Ένας από αυτούς ήταν ο Δημήτριος Γιαννατσής. Το ούζο ήταν τότε η παρηγοριά των μεροκαματιάριδων στους καφενέδες, με παρέα και φτωχό μεζέ. Πολλές τότε οι ποτοποιίες, λίγες σήμερα και μία από αυτές αυτή του Δημητρίου Δ. Γιαννατσή, που επίσημα ιδρύθηκε το 1932. Ταξιδεύει έως τώρα στο χρόνο, με αγάπη για το ούζο, μεράκι για την απόσταξη και σεβασμό στο παρελθόν. Προϊόντα της τα «Ούζο Γιαννατσή», «Ούζο Γιαννατσή Retro» και «Λικέρ Γιαννατσή Castanelli», τη διάθεση των οποίων έχει αναλάβει πανελλαδικά η εταιρεία Κίνηση, Ποτά και Τρόφιμα.

www.giannatsis.gr