ΠΟΤΟΠΟΙΙΑ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ ΓΙΑΝΝΑΤΣΗ
Στα τελευταία χρόνια της Οθωμανικής κυριαρχίας η Λέσβος έσφυζε από ζωή και ανάπτυξη. Τότε, το απομονωμένο γεωγραφικά Πλωμάρι έγινε σημαντική βιομηχανική κωμόπολη και πολυάσχολο λιμάνι, όπου έφταναν ρακιτζήδες, με συνταγές της Ανατολής στις αποσκευές τους, βρίσκοντας εκεί τα καλύτερα υλικά για τα αποστάγματά τους. Ένας από αυτούς ήταν ο Δημήτριος Γιαννατσής. Το ούζο ήταν τότε η παρηγοριά των μεροκαματιάριδων στους καφενέδες, με παρέα και φτωχό μεζέ. Πολλές ήταν τότε οι ποτοποιίες, λίγες σήμερα και μία από αυτές είανι αυτή του Δημητρίου Δ. Γιαννατσή, που επίσημα ιδρύθηκε το 1932. Ταξιδεύει έως τώρα στο χρόνο, με αγάπη για το ούζο, μεράκι για την απόσταξη και σεβασμό στο παρελθόν. Προϊόντα της είναι τα «Ούζο Γιαννατσή 45% Premium Dry», ένα ούζο με απόσταγμα 6μηνης«ωρίμασης»και το λικέρ ούζο-κάστανο «Castanelli Momentous», ενώ ξεχωριστή μνεία αξίζει στην πρωτότυπη «Retro συσκευασία».