OenoLab

Κύριος άξονας του Εργαστηρίου Οινολογίας και Αλκοολούχων Ποτών (OenoLab) του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών είναι η εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση σπουδαστών είτε μέσω του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών του τμήματος Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Ανθρώπου, είτε μέσω του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών «Οινολογία - Τεχνολογία Αλκοολούχων Ποτών». Διευρύνοντας το αυστηρά ακαδημαϊκό πρόγραμμά του έχει ανοίξει παράθυρο στην κατάρτιση επαγγελματιών συναφών χώρων, με εκπαίδευση μικρότερης διάρκειας μέσω προγραμμάτων Δια Βίου Μάθησης εξειδικευμένου γνωστικού αντικειμένου. Παράλληλα, όμως, αξιοποιεί τον state-of-the-art εξοπλισμό που διαθέτει για την «αποκρυπτογράφηση» του αρώματος των οίνων και των αποσταγμάτων, επεκτείνοντας τις δραστηριότητές του και εκτός εκπαιδευτικού περιβάλλοντος. Σε αυτό το πλαίσιο, το εργαστήριο εξειδικεύεται στην διεξαγωγή αναλύσεων αρωμάτων οίνων και αποσταγμάτων και την παροχή τους σε μονάδες παραγωγής τέτοιων προϊόντων. Εγγύηση του αποτελέσματος αποτελεί ο σύγχρονος εξοπλισμός και το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό του, με επικεφαλής το διευθυντή Γεώργιο Κοτσερίδη, Καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στο «Ελληνικό Απόσταγμα 2025» το εργαστήριο Οινολογίας & Αλκοολούχων Ποτών θα ενημερώσει τους ενδιαφερόμενους για τα πεδία δραστηριοποίησής του, τις δυνατότητες και τους στόχους του και uα φέρει πιο κοντά τους παραγωγούς με τον επιστημονικό και αναλυτικό τρόπο σκέψης και σχεδιασμού ενός προϊόντος. Θα παρουσιαστούν πρότυπα δείγματα ανάλυσης πτητικών συστατικών οίνων και αποσταγμάτων και δύο πειραματικά αποστάγματα από την ίδια πρώτη ύλη αλλά με διαφορετικές συνθήκες κλασματικής απόσταξης, με σκοπό να καταδειχθεί πώς μπορεί να επιτευχθεί η «χειραγώγηση» της απόσταξης.