Εκθέτες

Ελληνικό Απόσταγμα

ΣΟΥΜΑ ΧΙΟΥ


Παραδοσιακό απόσταγμα της Χίου και άλλων νησιών του Αιγαίου, η «Σούμα», διαθέτει όνομα που χρησιμοποιείτο ως συνώνυμο της ρακής. Ωστόσο, η πρώτη ύλη για τη «Χιώτικη Σούμα» είναι τα αποξηραμένα σύκα. Αυτά είναι που ζυμώνονται, ώστε τα σάκχαρά τους να γίνουν αλκοόλ και να ακολουθήσει απόσταξη, που προσφέρει στην σούμα μοναδικά αρώματα και ανάλογη γεύση. Πρόκειται για ένα απόσταγμα βουτηγμένο στην ιστορία, και μάλιστα τριών αιώνων, την αυθεντικότητα και το γλέντι. Ένα ποτό που ενώνει τους Χιώτες ως συλλογική μνήμη και ως σύμβολο πολιτισμού για το νησί. Με όσα προστάζει η κληρονομιά αυτή, ο αποσταγματοποιός Χρήστος Λιβανός αποφάσισε να εμφιαλώσει το θησαυρό που οι Χιώτες ονομάζουν «Σούμα». Αποτίνοντας φόρο τιμής στο νησί, το όνομα του ντελικάτου αποστάγματός του είναι «Χιώτισσα», και εμπεριέχει όλο το βάθος της παράδοσης του νησιού, αλλά σε σύγχρονη, καθαρή και κομψή εκδοχή. Εκτός από σκέτη, συνοδεύει άψογα ελληνικούς μεζέδες, αποτελώντας άξιο σύμμαχο μιας εξαίρετης γαστρονομικής εμπειρίας.