Εκθέτες 2025
35N CRETAN DISTILLERY
Το όνομα 35Ν αφορά τον 35ο παράλληλο της γης, όπου σε ένα μικρό σημείο του πλανήτη βρίσκεται μια μεγαλόνησος, η Κρήτη. Εκεί που οι άνθρωποι έπρατταν και ζούσαν πάντα με ψυχή. Η Τσικουδιά αποτελεί το παραδοσιακό κρητικό ποτό, γιατρικό, καλωσόρισμα, έναρξη για να φας, για να γιορτάσεις, έναυσμα για να κουβεντιάσεις και τόσα άλλα. Έτσι, η Τσικουδιά 35 δημιουργήθηκε μέσα από ένα όραμα: να αποκτήσει τη θέση που της αξίζει. Ως τσικουδιά αντάξια της ιστορίας και του τόπου της. Η τσικουδιά που όλοι θα νοιώθουν υπερήφανοι να κερνούν και να πίνουν. Φτιαγμένη από διαλεκτές ποικιλίες αμπέλου, παράγεται έπειτα από μακροχρόνιες δοκιμές, ώστε να φτάνει στο ποτήρι στην καλύτερη έκφραση και εκδοχή, κρατώντας ολοζώντανη την καρδιά της απόσταξης και πιο συγκεκριμένα της κλασματικής ασυνεχούς απόσταξης με την οποία παράγεται.
ΑΟΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ
Βασικός σκοπός της ίδρυσης του ιστορικού συνεταιριστικού Οινοποιείου Τυρνάβου, το 1961, ήταν και παραμένει η διασφάλιση και η αξιοποίηση της παραγωγής των αγροτών - αμπελοκαλλιεργητών της περιοχής. Ωστόσο, η περιοχή αυτή συνυφαίνεται με το ούζο και το τσίπουρο (Τυρνάβου), με ή χωρίς γλυκάνισο, όσο λίγες περιοχές της Ελλάδας και τα αποστάγματα του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου παράγονται εκεί αποκλειστικά από σταφύλια της περιοχής. Η μεγάλη πείρα στην απόσταξη και οι νέες εγκαταστάσεις, μαζί με το σύγχρονο εξοπλισμό της αποσταγματοποιίας οδηγούν σε αποτελέσματα που παρά το μεγάλο όγκο παραγωγής δεν κάνουν εκπτώσεις στην ποιότητα.
ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ
Ζώπυρο λέγεται το τσίπουρο της αποσταγματοποιίας Δημητριάδη. Στην κυριολεξία, ζώπυρο είναι το καρβουνάκι που, αν και κρυμμένο στη στάχτη, διατηρεί τη φλόγα ζωντανή προς αναζωπύρωση. Μεταφορικά σημαίνει κάτι που αναζωογονεί ή οτιδήποτε αναγεννά ή ακόμα και εμψυχώνει ως σπινθήρας ή «Έναυσμα» (όπως ονομάζει η εν λόγω αποσταγματοποιία το μπράντι της). Σε αυτό το κλίμα, οι συνεχιστές της παράδοσης της αποσταγματοποιίας και ποτοποιίας Δημητριάδη, βρίσκοντας άσβεστη τη φλόγα των αποσταγμάτων του, κυκλοφόρησαν το τσίπουρο Ζώπυρο από το Μικροχώρι Δράμας. Το μότο τους είναι «Αποστάζουμε το ουσιώδες, αποστάζουμε στιγμές». Πρόκειται για ένα σύγχρονο τσίπουρο που προσφέρει απόλαυση κάθε στιγμή και πάει με πλήθος συνοδευτικών. Εκτός, μάλιστα, των καθιερωμένων τσιπουρομεζέδων, οι παραγωγοί του το προτείνουν μέχρι και με πίτσα και ψητά σχάρας στα κάρβουνα. Διότι «οι προορισμοί του ποικίλουν, αλλά η ευχαρίστηση που προσφέρει το τσίπουρο “Ζώπυρο” είναι πάντα δεδομένη», εκτιμούν.
ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΑ ΚΑΡΔΑΣΗ
Τσίπουρο και ούζο Τυρνάβου, με εμπειρία και γνώση τριών γενεών, που εμπεριέχει το μόχθο των προγόνων της οικογένειας Καρδάση για να μεταφερθούν στο χρόνο τα μυστικά της τέχνης της στην απόσταξη. Όλα αυτά περικλείονται στα προϊόντα της ποτοποιίας - αποσταγματοποιίας Καρδάση, το μεράκι, η πείρα και οι μυστικές συνταγές της οποίας συνδυάζονται σήμερα με επενδύσεις σε σύγχρονη τεχνολογία. Αποτέλεσμα αυτού του σοφού συνδυασμού είναι τσίπουρα (με και χωρίς γλυκάνισο), premium τσίπουρα, ανάμεσά τους και ένα παλαιωμένο, ούζο, premium ούζο, αλλά και Gin. Μεγάλο όμως ατού της εν λόγω εταιρείας αποτελούν οι άνθρωποί της, που με τον ίδιο ζήλο με τους προγόνους τους μοχθούν για τα προϊόντα τους.
ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΟΠΟΙΙΑ ΤΡΙΠΟΔΑΚΗ
Με ιστορία που ξεπερνά κατά πολύ, πιά, τον αιώνα (1907) η οινοποίηση είναι παράδοση της οικογένειας Τριποδάκη, η οποία ξεκίνησε από τον Κουρφαλώνα Κισάμου Χανίων Κρήτης και επεκτάθηκε, στη συνέχεια, στην αποσταγματοποιϊα. Σήμερα, πια, μιλάμε για Όμιλο Τριποδάκη, με εγχώριες και διεθνείς συνεργασίες και παραγωγή που βασίζεται σε επιστημονική κατάρτιση, ενθουσιασμό, σκληρή δουλειά, έρευνα και όραμα, παρακολουθώντας τις εξελίξεις της αγοράς και ικανοποιώντας τις ανάγκες της με την παραγωγή άριστων ελληνικών προϊόντων. Σε αυτό, ακριβώς, το πλαίσιο η εταιρεία παράγει το τσίπουρο «Αλλιώτικο», από απόσταξη που βασίζεται σε μυστικά αιώνων και σε ευλαβική τήρηση των παραδόσεων, με μεράκι και αγάπη για την τελειότητα, κατόπιν ενδελεχούς ελέγχου της πρώτης ύλης.
ΔΕΚΑΡΑΚΙ ΜΟΝΟΠΟΙΚΙΛΙΑΚΟ ΤΣΙΠΟΥΡΟ
Άριστα 10 στα τσίπουρα «Δεκαράκι», που επισφραγίζουν τον πλούτο μοναδικών ποικιλιών αμπέλου, Μοσχάτου (Τυρνάβου), Ροδίτη Αλεπού και Μαλαγουζιάς, σε μονοποικιλιακές εκδοχές, ώστε η καθαρότητα του ελληνικού αμπελώνα να εκφράζεται στο έπακρο και μάλιστα στην πιο διάφανη μορφή της. Για το σκοπό αυτό δεν χρησιμοποιείται, φυσικά, γλυκάνισος. Πρόκειται για οικογένεια μονοποικιλιακών τσίπουρων που παράγονται συνδυάζοντας την παράδοση, χρησιμοποιώντας ελληνικούς χειροποίητους χάλκινους άμβυκες, με την υψηλή τεχνογνωσία της πολλαπλής επαναπόσταξης. Το τσίπουρο Δεκαράκι με γενέτειρά του το Δαμάσι Τυρνάβου προσφέρει αποστάγματα υψηλής ποιότητας και επιλογές για κάθε απαιτητικό ουρανίσκο.
ELLVINO DISTILLERY
Ξεκίνησε το 1975, με αφετηρία το πάθος του ιδρυτή της Γιάννη Χ. Γιαννόπουλου για τα λικέρ και το καλό ποτό εν γένει. Το 2025 κλείνει μισό αιώνα και από το 1983 εδρεύει σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις 1000 τ.μ. στο Σκαραμαγκά Χαϊδαρίου, συνεχίζοντας την παραγωγή ποτών από εξαιρετικά φρέσκα φρούτα και ξηρούς καρπούς, αποκλειστικά της ελληνικής γης, πάντα με στόχο την ύψιστη ποιότητα. Η έμφαση στις καλές πρώτες ύλες και στις ιδανικές τεχνικές εκχύλισης έχουν ως πυρήνα ένα μείγμα παράδοσης και εξέλιξης, αξιοποιώντας τη σύγχρονη γνώση. Όλα αυτά οδηγούν σε αυθεντικά Premium Liqueurs και άλλα ποτά, όπως το Oύζο, πάντα με ηθική δέσμευση όσον αφορά την παραγωγή περιορισμένων ποσοτήτων. Στο πλαίσιο, δηλαδή, ουδεμιάς σπατάλης, παρά τη διατήρηση της υψηλότερης δυνατής ποιότητας, όχι μόνο για τη δημιουργία κορυφαίων προϊόντων, αλλά και με στόχο ο κόσμος να γίνεται λίγο καλύτερος από ό,τι τον βρήκαμε, ως παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.
ENTROPIA DISTILLERY
Από τα οινοπνευματώδη ποτά, τα αποστάγματα περιέχουν το περισσότερο οινόπνευμα. Δεν είναι τυχαίο που στη σοφή ελληνική γλώσσα το οινόπνευμα εμπεριέχει τη λέξη πνεύμα. Το πνεύμα (η «ουσία») του ανθρώπου οδήγησε στις επιστήμες, στις τέχνες και στον πολιτισμό, σε μια αδιάκοπη προσπάθεια να τιθασεύσει το χάος. Γιατί η ύλη τείνει να αλλάζει προς το χάος και την πολυπλοκότητα και η μέτρηση της αταξίας της ύλης αποτελεί την έννοια της εντροπίας (χάος = απόλυτη αταξία). Μόνο τυχαίο, λοιπόν, δεν είναι το όνομα της μικρο-αποσταγματοποιίας «Entropia», καθώς τα αποστάγματά της τα δημιουργεί εξερευνώντας το απρόβλεπτο. Μετατρέποντας το χαοτικό κόσμο της απόσταξης σε κάτι απαράμιλλο, σε κάτι αρμονικό. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιεί μοναδικές πρώτες ύλες, από σπάνια βότανα μέχρι φρούτα και δημητριακά, πειραματίζεται συνεχώς, με αποτέλεσμα τίποτα να μην είναι ίδιο με κάτι άλλο, αλλά πάντα υπό το εξής πνεύμα: μέσα από το χάος να δημιουργείται ισορροπία, ώστε το απρόβλεπτο να μετουσιώνεται σε εξαιρετικό! Άλλωστε, αυτό που μπορεί να οργανωθεί από αταξία είναι η ίδια η ζωή και τα αποστάγματα της Entropia Dislillery είναι γεμάτα ζωντάνια.
ESTATES COSTA LAZARIDI
Το Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη ιδρύθηκε το 1979, όταν εγκατέστησε τον πρώτο συστηματικό γραμμικό αμπελώνα στη Δράμα. Το 1992 κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το τσίπουρο Ηδωνικό, με και χωρίς γλυκάνισο, το πρώτο προϊόν αυτής της κατηγορίας στην ευρύτερη περιοχή. Συνεχίζοντας την επιτυχημένη πορεία του στον χώρο των αποσταγμάτων, το 2014, η σειρά εμπλουτίσθηκε με το ούζο, ενώ τη γκάμα συμπληρώνουν μονοποικιλιακά αποστάγματα σταφυλής. Από το 2002, ο σύμβουλος του Κτήματος στον τομέα της απόσταξης είναι ένας από τους κορυφαίους ειδικούς της Γερμανίας σε αυτόν τον τομέα, ο Dr. Klaus Hagmann, που ανάμεσα σε άλλα είναι και συγγραφέας σχετικών βιβλίων και κριτής σε διεθνείς διαγωνισμούς αποσταγμάτων. Σημειώνεται πως η οινοποιία έχει και δεύτερο Κτήμα με οινοποιείο στο Καπανδρίτι Αττικής, το Κτήμα Οινότρια Γη, με αμπελώνα που ξεκίνησε να εγκαθίσταται το 2000.
EVA DISTILLERY
Οι αδελφοί Πατρικόπουλοι ίδρυσαν το 1995 στη Μυτιλήνη την ποτοποιία ΕΒΑ (Ελληνική Βιομηχανία Αποσταγμάτων), η οποία είναι μέσα στις δέκα ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες του αντικειμένου της στην Ελλάδα, με ισχυρό δίκτυο διανομής στο εσωτερικό και εξαγωγές σε 22 χώρες του εξωτερικού. Η σειρά Ούζων, Λικέρ και Gin βρίσκεται σε μεγάλα δίκτυα καταστημάτων λιανικής και χονδρικής πώλησης και στα Hellenic Duty Free shops. Στις εγκαταστάσεις της ποτοποιίας, εκτός από σύγχρονος εξοπλισμός αποσταγματοποιίας, στεγάζονται ένα άρτια εξοπλισμένο χημείο και ένα Μουσείο Ούζου. Η ιστορία της οικογένειας πίσω από την ΕΒΑ στα τρόφιμα και στα ποτά ξεκινά από τη μακρινή Πέργαμο, με ανατολίτικες συνταγές, πολίτικα αρώματα και πρώτες ύλες. Σήμερα, η 3η γενιά της συνεχίζει δυναμικά, ισορροπώντας ανάμεσα στην παράδοση και στη σύγχρονη τεχνολογία.
ZOGRAFAKI
Η ποτοποιία και εταιρεία εμπορίας ποτών Zografaki ανακοινώνει το λανσάρισμα του νέου της ελληνικού London Dry Gin, Rumours. Με την προσθήκη 13 μοναδικών βοτάνων, τον ιδιαίτερο σχεδιασμό φιάλης και την καινοτόμο διαδικασία απόσταξης με θαλασσινό νερό, το Rumours προσφέρει έναν εξαιρετικό γευστικό συνδυασμό, ιδανικό για τους λάτρεις των premium αποσταγμάτων. Παράλληλα, στην έκθεση «Ελληνικό Απόσταγμα» 2025 παρουσιάζεται η βραβευμένη τσικουδιά «Athivoli», η οποία διατηρεί την παραδοσιακή γεύση και την ποιότητα μιας συναρπαστικής τσικουδιάς, που κατακτά διεθνή βραβεία για την αυθεντικότητα και τη φινέτσα της. Έτσι, η ποτοποιία Zografaki συνεχίζει να πρωτοπορεί στην ελληνική αγορά ποτών με νέες καινοτομίες.
KÁSTRA ELIÓN
Οικογενειακής ιδιοκτησίας και χειροποίητης παρασκευής, η Kástra Elión είναι η αυθεντική Premium Sipping Vodka που αποστάζεται από ελληνικές ελιές, διαλεγμένες με το χέρι, που στη συνέχεια αναμιγνύονται με επιλεγμένα δημητριακά και πλούσιο μεταλλικό νερό́ από́ τις κρυσταλλικές πήγες του όρους Ταϋγέτος. Όλα αυτά με σκοπό την παραγωγή μιας βότκας απαράμιλλης απαλότητας και διαχρονικής πολυπλοκότητας, που έχει πάρει το όνομά της από το αρχαίο κάστρο που φρουρεί τους ελαιώνες της Ναυπάκτου, εκεί στους λόφους της. Με αυτόν τον ξεχωριστό τρόπο, η Kastra Elion συνδυάζει την παράδοση, την καινοτομία και την αγάπη για τις γεύσεις και την κληρονομιά της Μεσογείου.
ΚΑΤΣΑΡΟΣ ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΑ
Η εταιρεία Κατσάρος Αποστάγματα - Οίνοι δραστηριοποιείται στο χώρο των αποσταγμάτων από το 1856. Οικογενειακή επιχείρηση τεσσάρων γενεών, εδρεύει στον Τύρναβο, όντας το ιστορικότερο αποστακτήριο ούζου της Ελλάδας και του κόσμου, αφού εκεί γεννήθηκε το Ούζο, το εθνικό, πλέον, αυτό προϊόν. Η εμπειρία και οι μυστικές συνταγές που διατηρήθηκαν από γενιά σε γενιά αξιοποιούνται σε σύγχρονες εγκαταστάσεις, εξασφαλίζοντας αποστάγματα και αλκοολούχα ποτά υψίστης ποιότητας, κάτι που επικυρώνεται με μετάλλια και παγκόσμιες διακρίσεις από το 1889 μέχρι σήμερα. Ένα μακρύ ταξίδι υπερήφανης συμπόρευσης με φωτεινά αστέρια όπως το Ούζο, το Ούζο Τριπλής Απόσταξης, το Τσίπουρο, το Τσίπουρο Τριπλής Απόσταξης, το Παλαιωμένο Τσίπουρο και το Λικέρ, με στόχο όχι απλώς τη νίκη, αλλά την υπεροχή σε κάθε επίπεδο. Το 2017 η 4η γενιά της Οικογένειας Κατσάρου έκανε το μεγάλο βήμα και μπήκε στο χώρο των οίνων και η ιστορία συνεχίζεται…
LOCO DOCKO
Τρεις άνθρωποι µε εµπειρία, πάθος και βαθιά γνώση ενώνουν τις δυνάµεις τους και «γυρίζουν σελίδα» στο τσίπουρο. Ο Χρήστος Βαβάτσης, µε πολυετή γνώση στις αποστάξεις, ο ∆ηµήτρης Βαβάτσης, µε παρουσία τριάντα και πλέον ετών στη διακίνηση και πώληση αποσταγµάτων και ο Σταύρος Σταυράκης, καταξιωµένος επιχειρηµατίας στο χώρο του Labelling και του Branding, ιδρύουν την «Loco Docko Distillery» με έδρα την Καρδίτσα. Από τις ποικιλίες μαλαγουζιά, ασύρτικο και αγιωργίτικο, από διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες και με ιδιαίτερες τεχνικές απόσταξης, το τσίπουρο «Loco Docko» έρχεται να ανατρέψει τα καθιερωμένα, τόσο ως προς το εκλεπτυσμένο αρωματικό και γευστικό χαρακτήρα, αλλά και όσον αφορά την εμφάνισή του. Μεστό, με πλούτο αρωμάτων και γευστική πολυπλοκότητα έχει ήδη κατακτήσει τη θέση του στην κατηγορία των premium ελληνικών λευκών αποσταγμάτων από στέμφυλα.
LOST LAKE DISTILLERY
Από τη δημιουργία του Lost Lake Distillery, το 1999, οι φιλοδοξίες των ανθρώπων του έχουν ξεπεράσει την απλή ιδέα παραγωγής και πώλησης ελληνικών αποσταγμάτων. Η ισχυρή θέληση να είναι πρωτοπόροι, καινοτόμοι, ίσως και λίγο προκλητικοί και σαφώς διαμορφωτές αλλαγών διέπει τα πάντα. Η επανασύνδεση της γης με τους άμβυκες, η επαναξιολόγηση των προδιαγραφόμενων «κανόνων» της βιομηχανίας, η αμφισβήτηση αλλά και η κατανόηση από πού προέρχεται η γεύση είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες για το εν λόγω αποστακτήριο. Όλα αυτά αποτελούν ένα ταξίδι που θα συνεχίσει να τους εμπνέει αενάως. Σε αυτό, ακριβώς, το μονοπάτι, όλοι στο Lost Lake Distillery είναι σίγουροι πως όσο περισσότερο μαθαίνουν, τόσο περισσότερο συνειδητοποιούν τι πρέπει να κάνουν. Σήμερα, οι δεσμεύσεις τους απέναντι σε ανθρώπους και περιβάλλον γίνονται ισχυρότερες. Όλες δε οι δυνάμεις και οι δυνατότητες αυτών και του αποστακτηρίου τους αποτελούν εναρκτήρια δύναμη για συνεχή βελτίωση.
MANTIS GROUP
Κορυφαίος διανομέας αναψυκτικών, αλκοολούχων ποτών και καταναλωτικών προϊόντων, η Mantis Group κατέχει σημαντική θέση στην ελληνική αγορά από το 1974. Στο portfolio της δεσπόζει το Τσίπουρο Καλαϊτζή, με ιστορία πάνω από έναν αιώνα, από στέμφυλα ελληνικών ποικιλιών αμπέλου, που αποστάζονται αργά, σε ένα σύστημα πολλαπλής κλασμάτωσης με στήλη. Στην εκδήλωση «Ελληνικό Απόσταγμα» η Mantis Group παρουσιάζει τρία ακόμα βραβευμένα προϊόντα: το Majuni, το Stichion Premium Mastiha Spirit και το Kentri Premium Honey Spirit.
MITOS DISTILLERY
Με βαθιά γνώση του τσίπουρου, της πορείας και της ιστορία του ως ποτό, ως προϊόν άυλης κληρονομιάς και υλικού πολιτισμού του Έλληνα και ως αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του από το 14ο αιώνα, η Mitos Distillery υπηρετεί το ελληνικό αυτό απόσταγμα ευλαβικά, σαν καθαγιασμένο ή αλλιώς «άγιο τσιπουράκι» (όπως έχει αποκαλεστεί τραγουδιστά). Τιμώντας την παράδοση, κάθε πτυχή της νομοθεσίας για την παραγωγή του και, πρωτίστως, τον άνθρωπο, η εν λόγω αποσταγματοποιία από το Θεσπρωτικό Πρέβεζας, με αμπελώνες στις Παπαδάτες και στο Ριζοβούνι του ίδιου νομού, αποστάζει σε έναν υπερσύγχρονο άμβυκα πολλαπλής απόσταξης που διαθέτει. Καλεί δε όσους αγαπούν το ποτό αυτό να δοκιμάσουν τα προϊόντα της, διότι εκτιμά πως αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να κατανοήσουν τα ιδανικά της: γουλιά προς γουλιά.
O/PURIST
Το O/PURIST είναι το πρώτο τσίπουρο νέας εποχής, που στόχο έχει να αποτελέσει την αφετηρία και την αφορμή για τη δημιουργία εξαιρετικών cocktails, χωρίς να χάνει την σύνδεση του με την παράδοση και την αυθεντικότητα. Είναι ένα καινοτόμο spirit, «the evolution of tsipouro», πρωτοποριακό αποτέλεσμα του οράματος 10 διακεκριμένων ελλήνων bartenders να δημιουργήσουν ένα μοναδικό απόσταγμα για την εγχώρια αλλά και για τη διεθνή bar σκηνή. Το έμβλημά μας είναι μια σύγχρονη εκδοχή του παραδοσιακού κεντήματος, που συμβολίζει την εξέλιξη του παραδοσιακού τσίπουρου σε ένα μοντέρνο spirit, την σύνδεση του με το παρελθόν και την παράδοση, αλλά και τον handcrafted χαρακτήρα του.
OENOLAB
Κύριος άξονας του Εργαστηρίου Οινολογίας και Αλκοολούχων Ποτών (OenoLab) του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών είναι η εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση σπουδαστών είτε μέσω του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών του τμήματος Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Ανθρώπου, είτε μέσω του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών «Οινολογία - Τεχνολογία Αλκοολούχων Ποτών». Διευρύνοντας το αυστηρά ακαδημαϊκό πρόγραμμά του έχει ανοίξει παράθυρο στην κατάρτιση επαγγελματιών συναφών χώρων, με εκπαίδευση μικρότερης διάρκειας μέσω προγραμμάτων Δια Βίου Μάθησης εξειδικευμένου γνωστικού αντικειμένου. Παράλληλα, όμως, αξιοποιεί τον state-of-the-art εξοπλισμό που διαθέτει για την «αποκρυπτογράφηση» του αρώματος των οίνων και των αποσταγμάτων, επεκτείνοντας τις δραστηριότητές του και εκτός εκπαιδευτικού περιβάλλοντος. Σε αυτό το πλαίσιο, το εργαστήριο εξειδικεύεται στην διεξαγωγή αναλύσεων αρωμάτων οίνων και αποσταγμάτων και την παροχή τους σε μονάδες παραγωγής τέτοιων προϊόντων. Εγγύηση του αποτελέσματος αποτελεί ο σύγχρονος εξοπλισμός και το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό του, με επικεφαλής το διευθυντή Γεώργιο Κοτσερίδη, Καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στο «Ελληνικό Απόσταγμα 2025» το εργαστήριο Οινολογίας & Αλκοολούχων Ποτών θα ενημερώσει τους ενδιαφερόμενους για τα πεδία δραστηριοποίησής του, τις δυνατότητες και τους στόχους του και uα φέρει πιο κοντά τους παραγωγούς με τον επιστημονικό και αναλυτικό τρόπο σκέψης και σχεδιασμού ενός προϊόντος. Θα παρουσιαστούν πρότυπα δείγματα ανάλυσης πτητικών συστατικών οίνων και αποσταγμάτων και δύο πειραματικά αποστάγματα από την ίδια πρώτη ύλη αλλά με διαφορετικές συνθήκες κλασματικής απόσταξης, με σκοπό να καταδειχθεί πώς μπορεί να επιτευχθεί η «χειραγώγηση» της απόσταξης.
ΟΥΖΟ ΜΑΤΑΡΕΛΛΗ
Το Ούζο Ματαρέλλη αποτελεί ένα αυθεντικό απόσταγμα 100% που ξεχωρίζει για τη μοναδική γεύση του και το χαρακτηριστικό του άρωμα, προερχόμενο από τον εξαιρετικής ποιότητας αρωματικό γλυκάνισο. Η αργή και σχολαστική διαδικασία της διπλής απόσταξης σε παραδοσιακούς χάλκινους άμβυκες χαρίζει στο ούζο μια αυθεντική και πλούσια γεύση, ενώ το άρωμα του γλυκάνισου γοητεύει από την πρώτη κιόλας γουλιά. Το μυστικό της απαράμιλλης ποιότητάς του Ούζου Ματαρέλλη κρύβεται στα κτήματα του Λισβορίου, στη Λέσβο, μια παραθαλάσσια περιοχή όπου ευδοκιμεί ο καλύτερος γλυκάνισος παγκοσμίως. Εκεί, η γη, εμποτισμένη με τις θαλασσινές αύρες, προσφέρει στο Ούζο Ματαρέλλη τον ιδιαίτερο αρωματικό του χαρακτήρα, μέσω του μοναδικού αυτού γλυκάνισου. Το Ούζο Ματαρέλλη είναι, λοιπόν, ένα πραγματικό γέννημα της φύσης και της παράδοσης, ενσωματώνοντας στο κάθε ποτήρι την αυθεντική γεύση και τα αρώματα της λεσβιακής γης.
ΟΥΖΟ ΜΑΤΙΣ (Ι.ΜΑΤΘΑΙΟΥ ΥΙΟΙ από το 1861)
Η ιστορία της ποτοποιίας Ματθαίου ξεκινά πρίν απο περίπου 160 χρόνια, το 1861, με τον ιδρυτή της Ιωάννη Ματθαίου. Θεωρείται οχι μόνον από τις παλαιότερες ποτοποιίες της Λέσβου, αλλά και απο τις πιο ιστορικές. Άλλωστε, έχει βραβευθεί απο το εμπορικό επιμελητήριο Λέσβου με το βραβείο της μακροβιότερης επιχείρησης του νησιού! Η ποτοποιία Ματθαίου καταξιώθηκε με την πάροδο των χρόνων με μια ευρεία γκάμα προϊόντων, όπως ούζο, κονιάκ, ρούμι, τσέρι, λικέρ (πικραμύγδαλο, κουαντρό, μαστίχα κ.ά.), τα οποία παράγονται εως και σήμερα. Αξιοσημείωτο είναι οτι η ποτοποιία έφτιαχνε παλαιότερα απο κολώνιες μέχρι ουίσκι, ενώ έχει λάβει μέρος σε εγχώριες και διεθνείς εκθέσεις. Έχει πάρει δε τόσα πολλά βραβεία, διπλώματα και μετάλλια, που στάθηκαν ο λόγος ώστε ο ιδρυτής της, Ιωάννης Ματθαίου, να γίνει επίτιμο μέλος επιτροπών βράβευσης. Σήμερα, η επιχείρηση έχει περάσει στα χέρια του δισέγγονού του, Σταύρου Μελαχροινού, ο οποίος απο το 1996 συνεχίζει το έργο του προπάππου του, κρατώντας σταθερή την ποιότητα των προϊόντων της ποτοποιίας. Έτσι, το ούζο της είναι το ούζο των 6 γενεών!
PANAGIOTOPOULOS WINES & SPIRITS
O Δημήτρης Παναγιωτόπουλος, αφού συνέλεξε εμπειρία εργαζόμενος σε οινοποιεία της Μεσσηνίας, ξεκίνησε το 1982 να υλοποιεί το όνειρό του (να φτιάξει δικό του κρασί), μαζί με τον αμπελουργό πατέρα του και ομάδα συνεργατών. Το οινοποιείο εντός του κτήματος, που αρχικά ήταν φυτεμένο με διεθνείς ποικιλίες αμπέλου, ήταν έτοιμο πριν τον τρύγο του 2005. Αργότερα φυτεύτηκαν και χαρισματικές ελληνικές ποικιλίες (ανάμεσά τους και το γηγενές φιλέρι), στον αμπελώνα που εφαρμόζεται βιολογική καλλιέργει, για να δώσει σταφύλια στο υπερσύγχρονο οινοποιείο της Panagiotopoulos Wines, το οποίο λειτουργεί με διάφορες πιστοποιήσεις και πρότυπα. Τώρα πια, με την ίδια φροντίδα και ανάλογα ποιοτικά στάνταρ, παράλληλα με τα πολυβραβευμένα κρασιά της, η εταιρεία εισήλθε και στο χώρο των αποσταγμάτων (Panagiotopoulos Spirits).
ΠΟΤΟΠΟΙΙΑ ΠΙΛΑΒΑΣ
Η ΠΟΤΟΠΟΙΙΑ ΠΙΛΑΒΑΣ είναι μια καταξιωμένη οικογενειακή εταιρεία παραγωγής κορυφαίων αποσταγμάτων και ποτών με έδρα την Πάτρα, που ξεκίνησε τη δραστηριότητά της ερχόμενη από την Χίο το 1940. Ειδικευμένη στην παραγωγή ποικίλων ποτών, όπως ούζο, τσίπουρο και λικέρ, η εν λόγω ποτοποιία έχει καταφέρει να κατακτήσει τόσο την ελληνική όσο και τη διεθνή αγορά, εξάγοντας τα προϊόντα της σε 18 χώρες. Χρησιμοποιώντας παραδοσιακές τεχνικές και άριστες τοπικές πρώτες ύλες, δημιουργεί ποτά υψηλής ποιότητας με αυθεντική γεύση, αντικατοπτρίζοντας το πάθος και τη δέσμευση για αριστεία που διακρίνει την επιχείρηση εδώ και δεκαετίες.
ΠΟΤΟΠΟΙΙΑ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ ΓΙΑΝΝΑΤΣΗ
Στα τελευταία χρόνια της Οθωμανικής κυριαρχίας η Λέσβος έσφυζε από ζωή και ανάπτυξη. Τότε, το απομονωμένο γεωγραφικά Πλωμάρι έγινε σημαντική βιομηχανική κωμόπολη και πολυάσχολο λιμάνι, όπου έφταναν ρακιτζήδες, με συνταγές της Ανατολής στις αποσκευές τους, βρίσκοντας εκεί τα καλύτερα υλικά για τα αποστάγματά τους. Ένας από αυτούς ήταν ο Δημήτριος Γιαννατσής. Το ούζο ήταν τότε η παρηγοριά των μεροκαματιάριδων στους καφενέδες, με παρέα και φτωχό μεζέ. Πολλές ήταν τότε οι ποτοποιίες, λίγες σήμερα και μία από αυτές είανι αυτή του Δημητρίου Δ. Γιαννατσή, που επίσημα ιδρύθηκε το 1932. Ταξιδεύει έως τώρα στο χρόνο, με αγάπη για το ούζο, μεράκι για την απόσταξη και σεβασμό στο παρελθόν. Προϊόντα της είναι τα «Ούζο Γιαννατσή 45% Premium Dry», ένα ούζο με απόσταγμα 6μηνης«ωρίμασης»και το λικέρ ούζο-κάστανο «Castanelli Momentous», ενώ ξεχωριστή μνεία αξίζει στην πρωτότυπη «Retro συσκευασία».
ΠΟΤΟΠΟΙΙΑ ΣΑΜΑΡΑ
1896: έτος ορόσημο, όταν ο Ευστράτιος Σαμαράς ήλθε από την Προύσα της Μ. Ασίας για χάρη μιας γυναίκας και έφερε μαζί του και την ποτοποιία του! Ένας εξαιρετικός μάστορας της απόσταξης ούζου, που έφερε τέχνη, αρώματα και γεύσεις της Ανατολής. Σήμερα, η Ποτοποιία Σαμαρά, με την 4η γενιά στο τιμόνι, συνεχίζει να ταξιδεύει με πυξίδα την παράδοση και τη μεγάλη κληρονομιά της και από απόσταξη 100% γλυκάνισου Λισβορίου παράγει τα εξής ούζα: Ούζο Μυτιλήνης Σαμαρά 40% vol. Μπλε - Το κλασικό & αγαπημένο! Ούζο Μυτιλήνης Σαμαρά 42% vol. Κόκκινο - Με αγνό βραβευμένο μέλι ανθέων Λέσβου, ένα εξαιρετικό ούζο για εξαιρετικούς ανθρώπους! Ούζο Μυτιλήνης Σαμαρά 40% vol. Χωρίς - Χωρίς προσθήκη ζάχαρης, με φυσική γλυκύτητα από την απόσταξη γλυκάνισου Λισβορίου και δημητριακών, το ούζο του αύριο, σήμερα! Παράγει, επίσης, ένα νέο προϊόν-έκπληξη: Το Kalesma Premium Liqueur Cherry, από εκχύλιση βύσσινων και κερασιών Αγιάσου Λέσβου, ως αναβίωση παλιού εθίμου που ξυπνάει αναμνήσεις του παρελθόντος!
ΠΟΤΟΠΟΙΙΑ ΣΠΕΝΤΖΑ
Το 1892 ο Γεώργιος Σπέντζας αποκτά στην Πέργαμο της Μικράς Ασίας ειδικό σουλτανικό φιρμάνι για απόσταξη. Το προσωπικό του μεράκι έγινε πάθος και πέρασε από πατέρα σε γιο. Από το 1948 στη Μυτιλήνη, με τη 2η γενιά, το 2004 με την 3η και το 2013 με την 4η, το Ouzo Veto συνεχίζει και σήμερα να έχει πυκνό σώμα, «θαλασσινό» χαρακτήρα και πλούσιο, ισορροπημένο, ελαφρύ και γλυκό άρωμα που διαρκεί. Κατ’ αυτόν τον απολαυστικό τρόπο κλείνει μέσα του την αυθεντική τέχνη παραγωγής του παραδοσιακού μυτιληνιού ούζου. Από το 2014 στα προϊόντα προστίθεται και το «Ούζο Spentza» (100% απόσταγμα), πάντα με αφοσίωση και μεράκι, συνδυάζοντας σύγχρονες μεθόδους και αξίες. Εξυπηρετεί και αυτό τους στόχους της ποτοποιίας για την παραγωγή των καλύτερων προϊόντων για την ελληνική και την παγκόσμια αγορά.
PRIMAROLIA ΤΣΙΠΟΥΡΟ
Πριμαρόλια λέγονταν τα πλοία που μετέφεραν σταφίδα και άλλα αμπελοοινικά προϊόντα σε μεγάλα λιμάνια της Ευρώπης, κατά τον 18ο 19ο αιώνα, ξεκινώντας από την Πάτρα και άλλα λιμάνια της Πελοποννήσου και των Επτανήσων, σε κλίμα χαράς, με φορτίο ένα πραγματικά πολύτιμο προϊόν. Από εκεί εμπνευσμένοι, οι παραγωγοί τού ομώνυμου αυτού μονοποικιλιακού τσίπουρου από στέμφυλα μοσχοφίλερου, που αποστάζεται στη Μεσσηνία, εκτιμούν πως όχι μόνο επιφέρει ανάλογα καλά συναισθήματα, αλλά είναι και αυτό πολύτιμο. Σεβόμενο τη φύση και την παράδοση είναι ένα απόσταγμα που παράγεται με τις πλέον σύγχρονες τεχνικές, όπως η ψυχρή επεξεργασία, για ακόμα περισσότερη καθαρότητα. Αυτήν την καθαρότητα απεικονίζει και η αποσταγματοποιία Christa στην ετικέτα της, επιλέγοντας ως σήμα το σκαντζόχοιρο (πάνω στο πανί του πλοίου), ζώο που τρέφεται μόνο σε καθαρά περιβάλλοντα.
PÚRO KARATHANOS ARTISAN SPIRITS
Εξαιρετικά μικρή είναι η ποσότητα παραγωγής των σπάνιων και καινοτόμων αποσταγμάτων της PÚRO Karathanos Artisan Spirits. Εκ διαμέτρου αντίθετο είναι το μέγεθος επιδίωξης για τη μέγιστη δυνατή ποιότητα, τη διάσωση της αμπελοοινικής παράδοσης του τόπου της (Παλιούρι Καρδίτσας στους πρόποδες των Αγράφων) και την ανάδειξη των γευστικών θησαυρών του. Οικογενειακή παράδοση ήταν, άλλωστε, τόσο η καλλιέργεια, όσο και η οινοποίηση, η απόσταξη και η εντός βαρελιών παλαίωση τσίπουρου δεκάδες χρόνια πριν καθιερωθεί. Η παράδοση αυτή συνεχίζεται σήμερα με βιολογική καλλιέργεια 100 στρεμμάτων και τη δημιουργία υπερσύγχρονου artisan distillery. Παράδοση, τεχνολογία, εμπειρία, επιστημονική γνώση και έρευνα διαμορφώνουν το πλαίσιο παραγωγής του «PÚRO» και του «PÚRO SINGLE BARREL», του πρώτου single barrel και cask strength παλαιωμένου τσίπουρου, καθώς και του πρώτου τσίπουρου 10 ετών και πάνω, του «PÚRO SINGLE BARREL, AGED 10 YEARS». Παλαιωμένα, δηλαδή, τσίπουρα που, μεταξύ άλλων, στοχεύουν στην ανάδειξη και στην εξωστρέφεια των ελληνικών αποσταγμάτων, τοποθετώντας τα ποιοτικά ανάμεσα στα μεγάλα παλαιωμένα αποστάγματα του κόσμου, όπως και στη διάδοση της κουλτούρας της ελληνικής αμπελοοινικής παραγωγής.
ΣΟΥΜΑ ΧΙΟΥ
Παραδοσιακό απόσταγμα της Χίου και άλλων νησιών του Αιγαίου, η «Σούμα», διαθέτει όνομα που χρησιμοποιείτο ως συνώνυμο της ρακής. Ωστόσο, η πρώτη ύλη για τη «Χιώτικη Σούμα» είναι τα αποξηραμένα σύκα. Αυτά είναι που ζυμώνονται, ώστε τα σάκχαρά τους να γίνουν αλκοόλ και να ακολουθήσει απόσταξη, που προσφέρει στην σούμα μοναδικά αρώματα και ανάλογη γεύση. Πρόκειται για ένα απόσταγμα βουτηγμένο στην ιστορία, και μάλιστα τριών αιώνων, την αυθεντικότητα και το γλέντι. Ένα ποτό που ενώνει τους Χιώτες ως συλλογική μνήμη και ως σύμβολο πολιτισμού για το νησί. Με όσα προστάζει η κληρονομιά αυτή, ο αποσταγματοποιός Χρήστος Λιβανός αποφάσισε να εμφιαλώσει το θησαυρό που οι Χιώτες ονομάζουν «Σούμα». Αποτίνοντας φόρο τιμής στο νησί, το όνομα του ντελικάτου αποστάγματός του είναι «Χιώτισσα», και εμπεριέχει όλο το βάθος της παράδοσης του νησιού, αλλά σε σύγχρονη, καθαρή και κομψή εκδοχή. Εκτός από σκέτη, συνοδεύει άψογα ελληνικούς μεζέδες, αποτελώντας άξιο σύμμαχο μιας εξαίρετης γαστρονομικής εμπειρίας.
STRAWBAR SPIRIT
Αν ήταν τραγούδι θα ήταν το Strawberry fields forever των Beatles! Αλλά είναι ένα απόσταγμα ανάλογου επιπέδου, αφού είναι χρυσοβραβευμένο σε Ευρώπη και Αμερική, που φτιάχνεται ―από τι άλλο;― αποκλειστικά από φράουλες, όπως καταδεικνύει το πρώτο συνθετικό του ονόματός του (Straw, από το strawberry ―φράουλα). Οι αποκλειστικότητες, όμως, δεν σταματούν εκεί, αφού ούτε οι φράουλες παραγωγής του είναι όποιες κι όποιες. Πρόκειται για τη σπάνια ποικιλία Fragaria vesca, δηλαδή την αγριοφράουλα ή χαμοκέρασο, που συναντάμε σε ορεινές και δασώδεις περιοχές, όπως αυτή της Δυτικής Μακεδονίας (στην περίπτωσή μας στη Φλώρινα). Ένα ευαίσθητο φρούτο που συλλέγεται και περνά από διαλογή με μεγάλη προσοχή. Η δε απόσταξή του ακολουθεί χωρίς την προσθήκη σακχάρων ή μυρωδικών παραγόντων, ώστε η απελευθέρωση των αρωμάτων της φράουλας να είναι καθοριστική για το παραγόμενο απόσταγμα. Σερβιρισμένο σκέτο αναδεικνύει συναρπαστικά τις αρετές ενός κορυφαίου αποστάγματος. Σε κοκτέιλ το συναντάμε ως συστατικό που προτείνουν κορυφαίοι mixologists Ελλάδας και εξωτερικού.
TRIAS PREMIUM PRODUCTS (ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΤΣ’ ΒΑΒΩΣ)
Οι καιροί, οι άνθρωποι θα σε πρόδιδαν. Εκείνη, όμως, εκείνη… Εκείνη είχε πάντα μια θεραπευτική, αερική παρουσία, χωρίς ίχνος επίδειξης, που δεν θα άλλαζε ποτέ. Μια ανιδιοτελή στοργική αγκαλιά, ένα καλοπροαίρετο γνωμικό εκ πείρας, σπιτικό μεζέ και ατόφιο τσίπουρο, να σου τάξει πως όλα θα πάνε καλά και να σου δώσει την ευχή της. Τούτες τις γυναίκες γιορτάζουμε, όσο τις έχουμε στη ζωή· μα και στη θύμηση! Ανακαλύπτοντας τα μονοπάτια της πολύχρονης ηπειρώτικης τέχνης, με όνειρα, μεράκι και την ευχή Εκείνης, συνθέσαμε το τσίπουρο τσ’ Βάβως. Κρυστάλλινο, γευστικό και αρωματικό, αναδεικνύεται παγωμένο και συμπορεύεται με παραδοσιακούς μεζέδες και συμπόσια. Για την απόσταξη «δαμάζονται» σταφύλια της ηπειρώτικης ποικιλίας ντεμπίνα, γηγενής, ζωηρή και παραγωγική. Η απόσταξη «θεριεύει» σε χάλκινο αποστακτήρα μέχρι την κορύφωση, τη μέθεξη, την επικοινωνία του αισθητού κόσμου με τον κόσμο των ιδεών. Για την παράδοση, για τα οδοιπορικά όλων μας, για τις ατόφιες στιγμές και τις αναμνήσεις μας… «Πήγατε στο φεγγάρι… στους γείτονες πήγατε;».
ΤΣΙΛΙΛΗΣ
Το αποστακτήριο Τσιλιλή είναι το πρώτο που εμφιάλωσε Τσίπουρο στην περιοχή της Θεσσαλίας . Το διέπει η φιλοσοφία της ομώνυμης οικογενείας, με ιστορία που ξεκινάει μετά το 2ο παγκόσμιο πόλεμο: σεβασμός της ιδιαιτερότητας και της διαφορετικότητας κάθε περιοχής της ελληνικής γης, που κρύβει τους δικούς της ξεχωριστούς θησαυρούς, υψηλά πρότυπα ποιότητας και διαρκής εξέλιξη. Έτσι, τα προϊόντα της (αποστάγματα και οίνοι) στοχεύουν στην αναγέννηση του ιστορικού αμπελώνα της Θεσσαλίας και ειδικότερα των Μετεώρων και στην καλύτερη δυνατή εξέλιξη και ανάδειξη της τοπικής αποστακτικής και οινικής κουλτούρας. Όλα αυτά αντικατοπτρίζονται στα τσίπουρα (με και χωρίς γλυκάνισο), στα μονοποικιλιακά αποστάγματα σταφυλής (Μοσχάτο Αμβούργου, Ξινόμαυρο, Chardonnay και Cabernet Sauvignon), στο παλαιωμένο τσίπουρο Αγιονέρι και στο παλαιωμένο τσίπουρο 5 ετών Dark Cave.
ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΑΛΛΟΤΙΝΟ (ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΕΛΛΑΡΙΑ ΟΙΝΩΝ)
Η Ελληνικά Κελλάρια Οίνων, σήμερα μια εταιρεία του κόσμου, έχει ιστορία που ξεκινά το μακρινό 1895. Παράγει μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων υψηλού επιπέδου, που είναι ικανά να ανταπεξέλθουν σε κάθε σύγχρονη απαίτηση γεύσης, τιμής και ποιότητας, παρουσιάζοντας νέες σειρές κρασιών, πλέον και αποσταγμάτων, με το τσίπουρο «Αλλοτινό». Όπως προσδιορίζει και το όνομά του, με σεβασμό σε χρόνους αλλοτινούς, το εν λόγω τσίπουρο αξιοποιεί τη σοφία και την εμπειρία της παράδοσης, από τότε που η απόσταξη υπηρετούσε τους ρυθμούς της φύσης. Πρόκειται για τσίπουρο διπλής απόσταξης, από στέμφυλα επιλεγμένων ποικιλιών αμπέλου των αμπελώνων της Θράκης. Διάφανο και κρυστάλλινο, έχει φρουτώδη αρώματα εσπεριδοειδών, πλούσια βελούδινη γεύση και επίγευση που διαρκεί.
ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΜΠΕΛΑΣ
Με μοναδικά στην Ελλάδα ιστορικά στοιχεία, το Σουφλί είναι η περιοχή της χώρας με την πιο μακρά παράδοση στην απόσταξη και πολλή αγάπη των ανθρώπων της για τα αποστάγματα. Το θρακιώτικο οινοποιείο και αποσταγματοποιείο των αδελφών Μπέλλα, στο Σουφλί, ξεκίνησε στη σημερινή μορφή του το 1994. Οι άνθρωποι, όμως, της εν λόγω οικογένειας οινοποιούν και αποστάζουν τσίπουρο τουλάχιστον από το 1870, τότε ως διήμεροι αποσταγματοποιοί. Οι αμπελώνες των αδερφών Μπέλλα φιλοξενούν ελληνικές, τοπικές και διεθνείς ποικιλίες αμπέλου, ενώ κρασιά και αποστάγματα εμφιαλωμένα από πρώτη ύλη των αμπελώνων τους είδαν για πρώτη φορά το φως της αγοράς το 1998. Το τσίπουρο Μπέλλα κυκλοφορεί τόσο με, όσο και χωρίς γλυκάνισο.
ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ
Η οικογένεια Αποστολάκη διατηρεί μία εμβληματική αποσταγματοποιία και οινοποιία στη Μαγνησία, περιοχή περίφημη για τα τσίπουρά της. Η εταιρεία ξεκίνησε τη δράση της το 1954, έχοντας μικρασιατικές ρίζες. Οι εγκαταστάσεις της για απόσταξη είναι από τις πλέον σύγχρονες της Ελλάδας. Το τσίπουρό της, με ή χωρίς γλυκάνισο, είναι ένα από τα πλέον γνωστά και αναγνωρίσιμα στην περιοχή του Βόλου, που είναι με τη σειρά της πασίγνωστη για τα τσιπουράδικά της. Η συλλογή των αποσταγμάτων συμπληρώνεται με τα παλαιωμένα τσίπουρα «Manifesto Grego» και «Manifesto Limited Edition», 2 και 6 ετών παλαίωσης αντίστοιχα, σε δρύινα βαρέλια, καθώς και με το «Ούζο 1954 Οικογένειας Αποστολάκη», ένα προϊόν 100% απόσταξης, βασισμένο σε παλιά οικογενειακή συνταγή.
WSPC
Το WSPC συμπληρώνει 20 χρόνια ζωής και συνεργασίας µε τους γίγαντες της παγκόσμιας εκπαίδευσης στο κρασί, στα αποστάγματα, στην οινοχοΐα, μέχρι και στο Sake και τη μπίρα. Είναι εγκεκριμένος φορέας εκπαίδευσης των Court of Masters Sommelier (CMS), Wine & Spirits Education Trust (WSET), Wine Scholar Guild (WSG) και Beverage Standards Association (BSA). Αυτό είναι και το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του WSPC και, βέβαια, των αποφοίτων του, που αποτελούν «τα στελέχη του αύριο» στην ελληνική και στη διεθνή αγορά. Στο τμήμα των αποσταγμάτων, όπου επικεφαλής (Principal of WSPC Spirits School) είναι ο Ανδρέας Ματθίδης DipWSET, διδάσκονται δια ζώσης και online σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη τα δύο πρώτα προγράμματα σπουδών του WSET. Οι σπουδές στα αποστάγματα αποτελούν μέρος του WSPC Sommelier Academy, δηλαδή της ολοκληρωμένης Ακαδημίας Οινοχοΐας του WSPC, µε πρόγραμμα σπουδών που ξεπερνάει τις 520 ώρες.