Τύπος


  • Δελτίο Τύπου | Ούριος άνεμος φυσά στα πανιά των Ελλήνων αποσταγματοποιών Open or Close

    Το δελτiο τύπου είναι διαθέσιμο και σε μορφή PDF

     

     

    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

    Δελτίο Τύπου | Ούριος άνεμος φυσά στα πανιά των Ελλήνων αποσταγματοποιών

    Άνεμος αισιοδοξίας φάνηκε να πνέει ανάμεσα στους αποσταγματοποιούς της εκδήλωσης «Ελληνικό Απόσταγμα», που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 19 Ιανουαρίου στην Αθήνα. Ο λόγος δεν ήταν μόνο τα θετικά σχόλια των 1.300 περίπου επισκεπτών για τη νέα γενιά των ελληνικών αποσταγμάτων, τα οποία κερδίζουν όλο και περισσότερους φίλους, αλλά μία εγκύκλιος του υπουργείου Ανάπτυξης που κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες και που φαίνεται να αλλάζει εντελώς τα δεδομένα που ισχύουν στην αγορά.

    Σύμφωνα, λοιπόν, με την εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, τα προϊόντα που προσφέρονται χύμα σε οποιασδήποτε μορφής εστιατόρια και κάβες είναι και πρέπει να αποκαλούνται «Προϊόν Απόσταξης Μικρών Αποσταγματοποιών» (δηλαδή Διημέρων και μάλιστα με το όνομα του κάθε διήμερου παραγωγού). Είναι δε διαφορετικά από το Τσίπουρο και την Τσικουδιά, όπως ορίζονται από την κείμενη νομοθεσία.

    Με άλλα λόγια, στο εφεξής όλοι οι χώροι εστίασης είναι υποχρεωμένοι να διαθέτουν τα προϊόντα «Τσίπουρο» και «Τσικουδιά» μόνο «προσυσκευασμένα» (όπως περιγράφει το υπουργείο για να γίνει απόλυτα κατανοητό) και εάν πωλούν και αποστάγματα σε μορφή χύμα, αυτά θα πρέπει να αναγράφονται στον τιμοκατάλογο με τη διόλου ελκυστική ονομασία «Προϊόν Απόσταξης Μικρών Αποσταγματοποιών», όπως περιεγράφηκε πιο πάνω. Αξίζει να σημειωθεί πως θα επιβάλλεται πρόστιμο 1.000€ ανά παράβαση.

    Την αποφασιστικότητα του υπουργείου να επιβάλλει τη νέα πολιτική με συνεχείς και αυστηρούς ελέγχους, επιβεβαίωσε ο Γ.Γ. Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Πάνος Σταμπουλίδης κατά την επίσκεψή του στην εκδήλωση «Ελληνικό Απόσταγμα». Ο κ. Σταμπουλίδης διευκρίνισε μάλιστα πως η απόφαση αυτή εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο προσέλκυσης ξένων επενδυτών, οι οποίοι θα δίσταζαν να έρθουν σε μία χώρα όπου το κράτος δεν προστατεύει τα εμπορικά σήματά της, όπως είναι το «τσίπουρο» και η «τσικουδιά», που στην πραγματικότητα αποτελούν εθνικές «μάρκες» συλλογικής ιδιοκτησίας, τις οποίες μπορούν να εκμεταλλεύονται αποκλειστικά τα ελληνικά οργανωμένα αποσταγματοποιεία της χώρας. Αυτά δηλαδή που προ-συσκευάζουν τα επώνυμα προϊόντα τους, εμφιαλώνοντάς τα με τον κατάλληλο τρόπο.

    Εν μέσω αυτής της συγκυρίας η εκδήλωση «Ελληνικό Απόσταγμα» απεδείχθη επίκαιρη όσο ποτέ. Οι συμμετέχοντες αποσταγματοποιοί παρουσίασαν περίπου 100 κορυφαία προϊόντα: ούζα, τσίπουρα, μπράντι, λικέρ και αποστάγματα φρούτων. Η υψηλή ποιότητα όλων των προϊόντων εντυπωσίασε και τους πιο δύσκολους ουρανίσκους, ενώ φέτος, για πρώτη φορά, στην εκδήλωση λειτούργησε και ένα «pop-up» μπαρ όπου οι επισκέπτες μπορούσαν να δοκιμάσουν το αγαπημένο τους απόσταγμα ως συστατικό κοκτέιλ από τα χέρια τα χέρια του «mixologist» Γιάννη Κοροβέση. Παράλληλα, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να συνοδεύσουν το ούζο ή το τσίπουρο της επιλογής τους με δημιουργικούς μεζέδες από τα εστιατόρια Ψαράδες και Άδολο-Ψαράδων Γεύσεις. Τα ελληνικά αποστάγματα συντρόφευσε όλη ημέρα το πολυβραβευμένο μεταλλικό νερό Θεόνη.

     


    Το «Ελληνικό Απόσταγμα»  διοργανώνει η εταιρεία Vinetum.
    Περισσότερες πληροφορίες στα www.apostagmata.gr, 210 766 0560 και Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  • Δελτίο Τύπου | Η εκδήλωση γευσιγνωσίας ελληνικών αποσταγμάτων πιο επίκαιρη παρά ποτέ! Open or Close

    Το δελτiο τύπου είναι διαθέσιμο και σε μορφή PDF

     

     

    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

    Η εκδήλωση γευσιγνωσίας ελληνικών αποσταγμάτων πιο επίκαιρη παρά ποτέ!

    Tην εκδήλωση γευσιγνωσίας «Ελληνικό Απόσταγμα» 2020, όπου συμμετέχουν οι πιο γνωστές αποσταγματοποιίες της χώρας, θα επισκεφθεί την ερχόμενη Κυριακή 19 Ιανουαρίου ο Πάνος Σταμπουλίδης, Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή.

    Η επίσκεψη είναι ιδιαίτερα επίκαιρη και συμβολική, καθότι το υπουργείο Ανάπτυξης ανήγγειλε πριν από λίγες ημέρες νέους και αυστηρότερους ελέγχους στα χύμα «τσίπουρο» και «τσικουδιά», που δεσπόζουν στην αγορά. Αν και το θέμα της παράτυπης και παράνομης, χύδην διακίνησης προϊόντων απόσταξης είναι παλιό και γνωστό, η ανακοίνωση του υπουργείου το προσεγγίζει αυτή τη φορά μάλλον με διαφορετικό τρόπο. Αναφερόμενο στους  Κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών διευκρινίζει πως τα μη τυποποιημένα προϊόντα απόσταξης «διήμερων» παραγωγών, εφόσον διατίθενται στον καταναλωτή σε χώρους εστίασης και κάβες επιβάλλεται να φέρουν την ένδειξη «Προϊόν Απόσταξης Μικρών Αποσταγματοποιών» και μόνο αυτή, μαζί με το όνομα του παραγωγού. Άλλη αναγραφή στα έγγραφα διακίνησης και εμπορίας τους, ακόμα και στους τιμοκαταλόγους χώρων εστίασης, απαγορεύεται. Δηλαδή οι εξαιρετικά σημαντικές για τη χώρα ονομασίες «τσίπουρο» και «τσικουδιά» είναι αποκλειστικό προνόμιο των εμφιαλωμένων, τυποποιημένων προϊόντων που προέρχονται από τα συστηματικά, οργανωμένα αποσταγματοποιεία της χώρας. Προκειμένου να τηρηθεί το θεσμικό πλαίσιο, η εν λόγω Γ.Γ., σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωσή της, εντάσει στο ετήσιο επιχειρησιακό πλάνο ελέγχου και εποπτείας τής αγοράς όλα τα σημεία που εμπλέκονται στη διακίνηση και πώληση αποσταγμάτων.

    Όλα δείχνουν πως αυτή τη φορά υπάρχει η βούληση να εφαρμοστεί η υπάρχουσα νομοθεσία. Σε δηλώσεις του στη ΕΡΤ, ο κ. Σταμπουλίδης τόνισε: «Ή θα προστατέψουμε στη χώρα το εμπορικό σήμα και αυτό ισχύει για το τσίπουρο ή ο καθένας θα παίρνει μία άδεια απλή, με πρόσχημα την ιδία κατανάλωση και θα διαθέτει προϊόντα στην αγορά τα οποία είναι no name. Θα προστατέψουμε το εθνικό προϊόν που είναι το τσίπουρο και η τσικουδιά! Εμείς αυτό που θέλουμε να κάνουμε και θα το κάνουμε, είτε υπάρχουν είτε δεν υπάρχουν αντιδράσεις, είναι να εφαρμόσουμε μια νομοθεσία που προστατεύει το επώνυμο παραγωγικό ελληνικό προϊόν, όπως είναι το τσίπουρο και η τσικουδιά, προϊόντα γεωγραφικής προέλευσης, αποτέλεσμα μάχης που έδωσε η κυβέρνηση και πέτυχε στην Ευρώπη».

    Σχεδόν 100 τέτοια προϊόντα υψηλής ποιότητας θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν οι επισκέπτες στο «Ελληνικό Απόσταγμα» 2020. Τα παράγουν 22 συμμετέχοντες συστηματικοί αποσταγματοποιοί, εγγυώμενοι για την ασφάλεια όσων επιλέγουν να τα καταναλώνουν λελογισμένα. Τα προϊόντα αυτά ουδεμία σχέση έχουν με εκείνα των «διήμερων» παραγωγών, δηλαδή με τα «Προϊόντα Απόσταξης Μικρών Αποσταγματοποιών», όπως θα έπρεπε εδώ και χρόνια να λέγονται. Εξάλλου, για αυτά δεν είναι καν υποχρεωτική η αμπελοοινική προέλευση, όπως για «τσίπουρο» και «τσικουδιά». Ωστόσο, για όσους «διήμερους» το επιθυμούν, ο Πάνος Σταμπουλίδης είπε: «θεωρώ πως ήρθε η ώρα όσοι παράγουν ποσότητες για να ενισχύουν το εισόδημά τους να προχωρήσουν στην επόμενη φάση εκσυγχρονισμού και να τυποποιήσουν ένα προϊόν που θα φέρει συνολικά τις ενδείξεις που απαιτούνται από τη νομοθεσία».

    Η είσοδος στο «Ελληνικό Απόσταγμα» (Κυριακή 19/01, 13:00-20:00, Αίγλη Ζαππείου, αίθουσα Ολυμπία) κοστίζει 10€ (5€ για φοιτητές) και περιλαμβάνει κατάλογο συμμετεχόντων, αναμνηστικό ποτήρι γευστικής δοκιμής και δωρεάν είσοδο στις παράλληλες εκδηλώσεις και τις γευστικές δοκιμές κοκτέιλ από ελληνικά αποστάγματα, σε συνεργασία με το μπαρ 42.Barstronomy. Τα αποστάγματα συνοδεύουν, ενδεικτικά, γεύσεις από τα εστιατόρια Άδολο-Ψαράδων Γεύσεις και Ψαράδες. Το πολυβραβευμένο φυσικό μεταλλικό νερό Θεόνη συντροφεύει τις δοκιμές της εκδήλωσης, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του ΣΕΑΟΠ (Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων & Αλκοολούχων Ποτών) και της Responsibility Alliance.

     


    Το «Ελληνικό Απόσταγμα»  διοργανώνει η εταιρεία Vinetum.
    Περισσότερες πληροφορίες στα www.apostagmata.gr, 210 766 0560 και Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  • Δελτίο Τύπου | Ελληνικό Απόσταγμα 2020 Open or Close

    Το δελτiο τύπου είναι διαθέσιμο και σε μορφή PDF

     

     

    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

    Η καθιερωμένη γευστική δοκιμή ελληνικών αποσταγμάτων και ηδύποτων

    Για 6η φορά, η εκδήλωση γευστικής δοκιμής ελληνικών αποσταγμάτων και ηδύποτων «Ελληνικό Απόσταγμα» επαναλαμβάνεται φέτος, την Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020 (13:00 – 20:00), στην Αίγλη Ζαππείου, με 100 εξαιρετικά αποστάγματα.

    Το «Ελληνικό Απόσταγμα» αφορά μόνο ελληνικές ποτοποιίες, τα επώνυμα προϊόντα των οποίων βρίσκονται σε φάση συνεχούς ποιοτικής και επικοινωνιακής αναβάθμισης, παρά τις αντίξοες συνθήκες που αντιμετωπίζουν στην αγορά (υψηλή φορολόγηση και αθέμιτος ανταγωνισμός από το χύμα τσίπουρο και το λαθραίο οινόπνευμα). Ωστόσο, τα εμπόδια και οι δυσκολίες αυτές δεν είναι παρά ένα μόνο από τα στοιχεία που καθιστούν την εν λόγω εκδήλωση ξεχωριστή. Γιατί το «Ελληνικό Απόσταγμα» προβάλει μερικά από τα καλύτερα ελληνικά αποστάγματα, φωτίζοντας το έργο των ελλήνων επιχειρηματιών του χώρου, που συνεχίζουν να βελτιώνουν και να ανανεώνουν τα προϊόντα τους ποικιλοτρόπως.

    Οι επισκέπτες στο «Ελληνικό Απόσταγμα» 2020 θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν μερικά από τα καλύτερα ελληνικά αλκοολούχα ποτά, ανάμεσά τους δυσεύρετα τσίπουρα μικρών παραγωγών, premium ούζα διπλής και τριπλής απόσταξης, αποστάγματα φρούτων, ηδύποτα από βότανα και άλλες αρωματικές ουσίες της ελληνικής υπαίθρου και βέβαια σπάνια παλαιωμένα τσίπουρα, τα οποία συνεχίζουν να αποτελούν δυναμική τάση στην ελληνική αγορά αλκοολούχων ποτών.

    Ωστόσο, τα καλύτερα ελληνικά αποστάγματα είναι αναμφίβολα ιδανικά και για ευφάνταστα κοκτέιλ. Έτσι, η εκδήλωση φιλοξενεί φέτος και ένα pop-up bar σε συνεργασία με τον head bartender – mixologist του 42 Barstronomy, Γιάννη Κοροβέση, ο οποίος θα δημιουργεί επιτόπου κοκτέιλ, με τα αγαπημένα ελληνικά αποστάγματα των επισκεπτών της εκδήλωσης.

    Επειδή, όμως, ούζο και τσίπουρο είναι καθιερωμένοι συνοδοί παραδοσιακών και μη εδεσμάτων, το «Ελληνικό Απόσταγμα» 2020 εξασφάλισε και φέτος την παρουσία δύο εκ των σημαντικότερων εστιατορίων για ψάρι και θαλασσινά της Αθήνας, με αξιόλογη λίστα τυποποιημένων αποσταγμάτων και ανάλογη εξειδίκευση στο μενού. Έτσι, ο executive chef των εστιατορίων Ψαράδες (Π. Φάληρο) και Άδολο - Ψαράδων Γεύσεις (Κηφισιά), Βασίλης Τσατσάκης, θα προτείνει ευφάνταστες γευστικές δημιουργίες, με χορηγό γευστικής απόλαυσης το Voulgarakis Group.

    Επιπλέον, το «Ελληνικό Απόσταγμα» φιλοξενεί φέτος τις εξής παράλληλες εκδηλώσεις:
    1.    «Responsibility Alliance: η συμμαχία για την υπεύθυνη πώληση οινοπνευματωδών ποτών» (15:00 – 16:00): Παρουσίαση δράσεων από την Τασούλα Γεωργαντά, διευθύντρια ΣΕΑΟΠ.
    2.    «Aegean Cocktails & Spirits, το repositioning των ελληνικών αποσταγμάτων στα μπαρ» (16:00 – 17:00): Παρουσίαση ενεργειών από τους Ντένη Καλλιβωκά, εμπνεύστρια και ιδρύτρια, Ελένη Νικολούλια, συνιδρύτρια (και οι δύο Partner Difford’s Guide Greece) και Δημήτρη Αλπανέζο, επίσης συνιδρυτή και διευθυντή μάρκετινγκ της εν λόγω δράσης.
    3.    Σεμινάριο: «Δοκιμάστε ελληνικά αποστάγματα σαν ειδικός» (17:00 – 18:00): Ο Ανδρέας Ματθίδης, diploma WSET, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Οινοχόων και εισηγητής στη σχολή WSPC, θα παρουσιάσει την πλέον λειτουργική και αποτελεσματική μέθοδο δοκιμής ελληνικών αποσταγμάτων, για να μπορεί ο καθένας να αντλήσει τη μέγιστη απόλαυση από αυτά, καθώς και να τα αξιολογεί αποτελεσματικά.
    4.    Master class: «Ο κόσμος των λικέρ» (18:30 – 19:30): Ο Γιώργος Παπαδογούλας, γευσιγνώστης αποσταγμάτων, θα ρίξει φως στον άγνωστο όσο και γλυκύ κόσμο των ηδύποτων, δηλαδή των λικέρ. Τι είναι, πώς παρασκευάζονται και πώς καταναλώνονται; Είναι ποτά μιας… άλλης εποχής ή μπορούν να έχουν ακόμα θέση στη ζωή μας;

    Η είσοδος στο «Ελληνικό Απόσταγμα» κοστίζει 10€ (5€ φοιτητικό) και είναι δωρεάν για επαγγελματίες HORECA και φοιτητές οινολογίας. Περιλαμβάνει κατάλογο συμμετεχόντων, με τα στοιχεία και τα προϊόντα τους, ειδικό αναμνηστικό ποτήρι γευστικής δοκιμής αποσταγμάτων και δωρεάν είσοδο στις παράλληλες εκδηλώσεις και τις γευστικές δοκιμές εδεσμάτων. Το πολυβραβευμένο φυσικό μεταλλικό νερό Θεόνη συντροφεύει τις δοκιμές της εκδήλωσης, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του ΣΕΑΟΠ (Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων & Αλκοολούχων Ποτών) και της Responsibility Allia

     


    Το «Ελληνικό Απόσταγμα» διοργανώνει η εταιρεία Vinetum.
    Περισσότερες πληροφορίες στα www.apostagmata.gr, 210 766 0560 και Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.